Rouwcoaching: popup image
Ondersteuning voor nabestaanden

Iedereen heeft andere behoeftes als het gaat om rouwondersteuning. Omdat rouwverwerking persoonlijk is, hebben we 3 verschillende programma’s van rouwondersteuning samengesteld. Voor ieder niveau geldt dat de dienstverlening kosteloos is.

Voor wie?under-line

Rouwcoaching is voor iedereen die zijn of haar partner of ouder heeft verloren en hierna een uitkering van elipsLife ontvangt.

Rouwcoaching op maatunder-line

Iedereen heeft andere behoeftes als het gaat om rouwondersteuning. Omdat rouwverwerking persoonlijk is, hebben we 3 verschillende programma’s van rouwondersteuning samengesteld.

Wat is rouw? under-line

Omgaan met verlies wordt ook wel rouwen genoemd. Op het moment dat je een dierbare verliest, staat de tijd even stil. Maar geleidelijk moet het verdriet en het verlies een plek vinden in je leven. De overgang van je oude leven met je dierbare naar een nieuw leven zonder hem of haar heet rouwen. Rouwen is voor iedereen anders.

Symptomen van rouwunder-line

Rouwen kan gepaard gaan met verschillende symptomen en klachten. Dit is bij iedere persoon anders. Omdat we allemaal op onze eigen manier rouwen. Vergelijk jezelf daarom niet met iemand anders.
Niets is goed of fout als het om rouw gaat. Veel voorkomende symptomen van rouw zijn:

  • Eenzaamheid
  • Verdriet
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Verminderde eetlust
  • Concentratieproblemen

Hoelang duurt rouw?under-line

Rouwen kost tijd. En die tijd moet je nemen. Vaak verwachten mensen om je heen dat de rouwperiode na zes maanden voorbij is. Maar dit is niet voor iedereen het geval. Het rouwproces verschilt van persoon tot persoon en duurt over het algemeen meerdere jaren, waarin je rouwverwerkingsfasen doorloopt en heen en weer schakelt tussen verliestaken en hersteltaken. Pas als het verdriet een plek heeft gevonden en je zonder verdriet aan iemand terug kunt denken, kun je zeggen dat je de dood van een dierbare een plek hebt gegeven.

Hoe lang duurt rouw - rouwbegeleiding

5 fases van rouwunder-line

Fase 1: Ontkenning

Een verdoofd gevoel is gebruikelijk in de eerste dagen na een sterfgeval. Sommige mensen gaan in eerste instantie door alsof er niets is gebeurd. Zelfs als we met ons hoofd weten dat er iemand is overleden, kan het moeilijk te geloven zijn dat een belangrijk iemand niet meer terugkomt. Het is ook heel gebruikelijk om de aanwezigheid van iemand die overleden is te voelen, zijn stem te horen of hem zelfs te zien.

Fase 2: Woede

Woede is een volledig natuurlijke emotie, en heel natuurlijk nadat iemand is overleden. De dood kan wreed en oneerlijk lijken, vooral als je het gevoel hebt dat iemand
voor zijn tijd is overleden of als je samen plannen had voor de toekomst. Het is
ook gebruikelijk om boos te zijn op de persoon die is overleden, of boos op onszelf vanwege de dingen die we voor hun dood wel of niet hebben gedaan of gezegd.

Fase 3: Onderhandelen

Als we pijn hebben, is het soms moeilijk te accepteren dat we niets kunnen doen om dingen te veranderen. Onderhandelen is wanneer we deals beginnen te sluiten met onszelf, of misschien met God of Allah als we religieus zijn. We willen geloven dat
we ons beter voelen als we op een bepaalde manier handelen. Het komt ook vaak voor dat we dingen uit het verleden blijven herhalen en veel ‘wat als’-vragen stellen, waarbij we wensen dat we terug konden gaan en dingen konden veranderen in de hoop dat de dingen anders hadden kunnen aflopen.

Fase 4: Verdriet en Depressie

Verdriet en verlangen zijn waar we het vaakst aan denken als we aan verdriet denken. Deze pijn kan zeer intens zijn en gedurende vele maanden of jaren in golven optreden. Het leven kan het gevoel geven dat het geen enkele betekenis meer heeft, wat beangstigend kan zijn.

Fase 5: Aanvaarding

Verdriet komt in golven en het kan voelen alsof niets ooit meer goed zal komen. Maar geleidelijk merken de meeste mensen dat de pijn afneemt en dat het mogelijk is te accepteren wat er is gebeurd. Misschien komen we nooit over de dood van een dierbare heen, maar we kunnen wel opnieuw leren leven, terwijl we de herinneringen aan degenen die we verloren hebben dicht bij ons houden.

Gebruik maken van rouwcoaching?

3 verschillende programma’s van rouwondersteuning

Programma 1:
Persoonlijke 1:1 coaching

Je kunt direct een kennismakingsgesprek met een rouwcoach starten. Het onlinegesprek duurt ongeveer 30 minuten. Vervolgens plan je samen met je rouwcoach maximaal 6 individuele online sessies. De gespreksonderwerpen bepaal je samen met je coach. Helemaal op jouw eigen tempo. Alle rouwcoaches zijn BIG geregistreerde psychologen. Dat betekent dat deze psychologen zijn opgenomen in de Wet BIG, waarmee kwaliteit van zorg wordt bewaakt. Psychologen die zijn opgenomen in het BIG-register hebben een opleiding gedaan na hun universitaire master.

Programma 2: Webinar

Je hebt ook de mogelijkheid om een webinar bij te wonen.
Royal Doctors organiseert 4 webinars per jaar.
Hierin leer je alles over rouw en hoe ermee om te gaan.
Er nemen maximaal 10 deelnemers per webinar deel, je kunt anoniem deelnemen.

Programma 3: Rouwdagen

Meermaals per jaar organiseert Royal Doctors een fysieke bijeenkomst rond rouw. Tijdens deze dag krijg je meer inzicht in het rouwproces.
Hierbij nodigen ze telkens een rouw expert uit die zijn of haar inzichten rond rouw met je deelt. Verschillende invalshoeken van rouw worden besproken. Dit is een dag boordevol informatie over rouw en hoe om te gaan met rouw. Tijdens deze dag ontdek je ook praktische oefeningen die je kunnen helpen in de verwerking van het verlies. Er doen maximaal 15 deelnemers mee aan deze dag.
Wij beantwoorden jouw vragen.
Hieronder hebben wij geprobeerd om jouw eventuele vragen alvast te beantwoorden. Heb je vragen die hier nog niet bij staan, stel ze dan gerust.

Veel gestelde vragen

Alle nabestaanden uit het gezin die een uitkering van elipsLife ontvangen mogen gebruik maken van rouwcoaching.

Ja, je mag van alle vormen van rouwcoaching gebruik maken, je hoeft niet te kiezen.

Je mag natuurlijk altijd een vertrouwd persoon meenemen naar de sessies. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Vanaf de start van de uitkering uit de verzekering kun je 3 jaar lang starten en gebruik maken van rouwcoaching. Je kunt binnen die 3 jaar op ieder gewenst moment starten. Het aantal sessies van de 1:1 coaching is maximaal 6, Natuurlijk kun je in overleg met je coach de rouwcoaching daarna op eigen kosten voortzetten.

Je kunt stoppen met rouw-coaching wanneer je dat wilt.

Gebruik maken van rouwcoaching is vrijwillig.

Rouwcoaching is een dienst die elipsLife kosteloos aanbied.

Het gebruik maken van rouwcoaching heeft geen invloed op je uitkering.

Alle rouwcoaches zijn BIG geregistreerde psychologen.
Dat betekent dat deze psychologen zijn opgenomen in de Wet BIG, waarmee kwaliteit van zorg wordt bewaakt. Psychologen die zijn opgenomen in het BIG-register hebben een opleiding gedaan na hun universitaire master.

Alle rouwcoaches zijn Nederlands. Gesprekken in het Engels zijn ook mogelijk.

Meedoen is altijd anoniem, tenzij je dat anders wilt. Alle onderdelen van rouwcoaching wordt begeleid door de specialisten van Royal Doctors. Er wordt geen informatie met elipsLife gedeeld.

Gebruik maken van rouwcoaching?